SUNUCUMUZA DJ ALIMLARI YAPILACAKTIR BAŞVURU İÇİN TIKLAYIN.

Kadınlarda Yumurta Tembelliği

Normal bir kadının yumurtalıklarında her ay bir yumurta hücresi gelişir, olgunlaşır ve ortalama olarak adetinin 12.-14. Günleri arasında yumurtlama (ovulasyon) meydana gelir. Bazı kadınlarda ise bu durum gerçekleşmez ve buna Anovülasyon denir. Yani bunun halk arasında adı yumurtlama tembelliği olarak geçer.

Kadınlarda Yumurta Tembelliği Neden Olur?

Kadınlarda yumurta tembelliği genellikle doğuştan gelen bir rahatsızlıktır. Nadiren ise başka bazı sebeplerden ötürü de görülebilir. Yumurta tembelliği, adet düzensizliklerine yol açmaktadır. Bu kadınlarda adet araları uzar veya fazla kanama görülür. Adet kanamasının üçüncü gününde yapılan hormon tetkikleri bu konuyla ilgili bilgi verebilir. Tıbbi açıdan düşünüldüğü zaman bir kadında yumurtlama ya vardır ya da yoktur. Bazı durumlarda ise yumurtlamada gecikme olabilir. Normal kadınlarda adet ortasında veya 14. günü yumurtlama olur iken bu durum bazı kadınlarda 20. güne veya 25. güne kadar gecikebilmektedir. Bu tür durumlarda kadının gebe kalma şansı vardır. Fakat normal kadınların ayda bir kere yumurtlaması var iken bazılarının da 1.5 ayda bir yumurtlama şansı bulunmaktadır. Yani yumurtama tembelliği olan bir kişinin bebek sahibi olamaması gibi bir durumu yoktur. Yalnızca ihtimal normale göre biraz daha düşüktür.

Kadınlarda Yumurta Tembelliği Tedavisi

Yumurta tembelliği tedavisi, hastanın gebelik isteyip istememesine göre değişmektedir. Gebelik isteyen hastalarda yumurtlamayı sağlamak için tedaviler verilirken, gebelik istemeyen hastalar için doğum kontrol hapları ya da başka hormonal tedaviler verilmektedir. Tedaviler arasında bulunan yumurtlamayı uyarıcı ilaçlara karşı her kadının cevabı aynı değildir. Yani herhangi bir ilaç yumurtlaması olmayan bir hastada olumlu cevap verirken, aynı ilaç başka bir hasta da olumlu cevap vermeyebilir. Bu nedenle uzman bir hekim tarafından hangi ilacın hangi hastada işe yarayıp yaramayacağı anlaşılmalıdır. Tedaviye başlandıktan sonra unutulmaması gerek ki, yumurtlama olduğunda veya cinsel ilişki olduğunda hastanın gebe kalma şansı mutlak değildir ve ay başına %20 civarındadır. Bu nedenle bir ilacın olumlu cevap verip vermediğini anlamak için 7 ila 8 ay kadar beklemek gerekmektedir. Eğer ağızdan alınan haplarla yumurtlama sağlanamaz ise direkt olarak iğnelerle yumurtlama sağlanılabilir.

 

17 Mart 2017 TarihindeKalpce Tarafından yazıldı

0 Yorum 936 Okunma

BENZER YAZILAR

AYNI KATEGORİYE AİT YAZILAR

KULLANICILARIMIZDAN

EN GÜZEL YORUMLAR

Yorumlarınız yönetici onayından sonra yayınlanacaktır.

DMCA.com Protection Status